Raimon jalassa eivät ole reinot, mutta isot ovat saappaat

Myös Sofia-opisto on kunnostautunut riidoistaan. Raimo lähti niitä selvittämään ja huomasi samalla, että oli itsekin innostunut opiston ilmapiiristä.

Miten koet vaikuttaneesi Aurinkorannikon suomalaisyhteisöön?

Alun perin aikomukseni ei ollut vaikuttaa suomalaisyhteisöön mitenkään, vaan nauttia auringosta etätöiden ohessa. Elämä heitti Sofia-opistoon ja oma toimintani vaikuttaa nyt tuhansien suomalaisten opiskeluun tai harrastuksiin.

Henkilökohtainen tarkoitukseni on parantaa yhteistyötä suomalaisen koulun, Sofia-opiston, Suomelan ja muiden suomalaisten toimijoiden kanssa. En ymmärrä lainkaan niitä riitoja, jota jotkut suomalaiset täällä käyvät keskenään. Sovussa saamme enemmän aikaan.

Mikä sinut toi Aurinkorannikolle ja Espanjaan?

Ihastuimme aikoinaan Gran Canariaan Kanariansaarilla ja aloimme harkita osan vuodesta asumista Espanjassa. Manner-Espanja tuli kuitenkin helpompien ja nopeimpien lentoyhteyksien jälkeen valinnaksi.

Kolusimme useita eteläisen Andalusian kaupunkeja läpi, mutta Fuengirolasta löytyi ”tasaisuutta” ja helppokulkuisuutta myös omille vanhemmillemme. Asunto löytyi erinomaisesta paikasta läheltä rantakatua. Yksitoista vuotta sitten olimme oikeassa paikassa oikeaan aikaan, asuntojen hinnat olivat Espanjan pankkikriisin jäljiltä suomalaisittain hyvin edullisia.

Miten päädyit Sofia-opiston hallituksen puheenjohtajaksi?

Se tuli täytenä yllätyksenä minulle. Hallitukseen etsittiin ulkopuolisia henkilöitä, jotka eivät olleet sekaantuneet opistoa vaivanneisiin riitoihin lainkaan ja joilla oli myös kokemusta asioiden johtamisesta. Lähdin kaksi päivää ennen tuota jäsenistön kokousta Suomeen, mutta minulta oli etukäteen joulukuussa kysytty mahdollisuutta tulla hallitukseen ja/tai sen puheenjohtajaksi.

En kuitenkaan loppuun asti tiennyt mitä kokouksessa tapahtuisi. Sain tietää valinnasta hauskasti, sillä perjantaina 15. joulukuuta soi puhelin, kun olin Prisman parkkihallissa Kotkassa. Lehtimies kysyi tunnelmia valinnastani.

Oletko ollut vastaavissa tehtävissä Suomessa ja miten se eroaa Espanjasta?

Olen ollut muun muassa Kymenlaakson sairaanhoitopiirin hallituksessa. Suurin ero on ehkä budjetissa, joka oli 707 miljoonaa euroa ja henkilökuntaa 5 500, siis enemmän kuin Finnairilla. Toisaalta oli valtava määrä virkamiehiä hoitamassa käytännön asioita.

Sofian budjetti on pienempi, mutta on ollut hyvä toimia siellä. Pienessä yhteisössä tapaa sekä opettajia että opiskelijoita. Säilyy aidot kontaktit ja tietää milloin asiat menevät hyvin. Viihdyn todella hyvin tässä uudessa tehtävässä.

Onko Aurinkorannikko avannut sinulle uusia mahdollisuuksia?

Suosikkini on Málaga, jossa haluan aina katsoa satamaa, aluksia, ihmisiä, myyjiä. Ja myöhemmin vanhan kaupungin kujia.

Teen etätöitä Suomeen ja Aurinkorannikko antaa mahdollisuuden elää terveellisesti, liikkua paljon ja mikä ehkä lämpötilaa tärkeämpi on suuri valon määrä. Kun Suomi katoaa pimeyteen loka-marraskuussa, täällä herään auringonvaloon.

Mitkä koet tämänhetkisen työsi suurimmiksi haasteiksi?

Tätä kirjoittaessani odotamme vielä päätöstä opetusministeriön valtionavusta. Haaste on ollut pahasti tappiollinen viime vuosi ja siksi tämä kevät on eletty äärimmäisen niukkuuden aikaa. Kestää pitkälle syksyyn ennen kuin saamme talouden tasapainoon.

Toinen haasteeni on ollut vakuuttaa niin, ettei opiston ympärillä velloisi enää riidat vaan pikemminkin innostunut henki. Kursseja on selvästi lisätty ja suunta on kaikin tavoin selvästi parempaan.

Kuka? Raimo Oksala

Missä asut? Asun talvikauden Fuengirolassa, kesän Suomessa

Mistä olet kotoisin? Kotkasta

Mikä on ammattisi? Olen valokuvaaja ja mainosalan yrittäjä

Mistä sinut tunnetaan? Tätä pitää kysyä muilta kuin minulta!

TEKSTI TOIMITUS, KUVA NADJA KUUKKA

Artikkeli on julkaistu Olé Sanomat -lehdessä 407-2024. Voit lukea ilmaiseksi sekä tuoreita että aiemmin ilmestyneitä Olé Sanomat -digilehtiä täällä

2024-04-11 11:24:59