Pääkirjoitus: Etätyöstä elämäntapa

Nautin vapaudesta työskennellä paikasta riippumatta, mutta noudatan silti suhteellisen säännöllisesti kahdeksasta neljään -työaikaa. Se on auttanut pitämään sekä työkalenterini että arkeni järjestyksessä. Kun suljen tietokoneen neljän maissa etäpäivän jälkeen, on ihanaa, että vapaa-aika alkaa heti sillä hetkellä, eikä työmatkoihin kulu aikaa. Espanjassa ollessani olen tosin halunnut viettää yhä enemmän aikaa toimistolla. Onkohan kyse uutuuden viehätyksestä vai aurinkoisesta kävelymatkasta töihin?

Kun etätyö on yleistynyt, myös diginomadit seikkailevat yhä enemmän ympäri maailmaa. Espanjalaisista muuttotappiokunnista Extremadurassa ollaan oltu valppaina. Sen paikallishallinto on budjetoinut diginomadien houkutteluun yhteensä kaksi miljoonaa euroa kolmelle tulevalle vuodelle. Tämä summa annetaan suorana tukena niille 200 etätyöläiselle, jotka ovat valmiita muuttamaan itsehallintoalueelle ja työskentelemään siellä päätoimisesti seuraavat 2–3 vuotta. Digi-
nomadi voi saada jopa 15 000 euron palkkion muutosta. Toimittajamme Arto Ryynänen pureutuu ilmiöön sivulta 16 alkaen.

Talvisesonki Espanjassa houkuttelee monia suomalaisia etätyöntekijöitä. Yksi heistä on tekstiilitaiteilija Annukka Mikkola, jota haastattelin Koti Espanjassa -sarjaan. Pääsemme vierailemaan heidän kakkoskotiinsa, jossa Annukka luo taidettaan. Hänen päivittäiseen elämäänsä Mijaksessa kuuluvat vaeltaminen vuorilla, erilaisten esineiden keräily ja taidepäiväkirjan pitäminen. Näistä voi lukea sivulta 45 alkaen.

Annukka järjestää myös taidekurssin Olé-lehden lukijoille – ilmoittautumisohjeet ja lisätietoa sivulla 28.

Työskentely eri maassa innostaa, sillä se tarjoaa virkistävän muutoksen rutiineihin ja mahdollisuuden oppia uutta: kulttuureista, ruoista, kielistä ja tavoista.

Kello käy jo viittä, painan läppärin kiinni ja suuntaan kauppaan hakemaan pussillisen tuoreita kastanjoita. Kun paahdan niitä uunissa, yksi tästä lehdestä opittu tapa on kirkkaana mielessä. Muistan varmasti, että ristiviillot castañoihin ovat asianmukaisesti tehty.

Katja Enarvi, päätoimittaja