
Merimieskirkon sosiaalityön määrärahat putosivat puoleen
Suomen hallituksen päättämien säästötavoitteiden mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on puolittanut Merimieskirkolle osoitetun sosiaalityön STEA-avustuksen noin 600 000 eurosta hieman alle 300 000 euroon.
Merimieskirkon 17. helmikuuta antaman tiedotteen mukaan sosiaalityö ulkomailla supistuu, mutta jatkuu nykyisissä toimintamaissa, kuten Espanjassa.
Tuen rajun leikkauksen vuoksi Merimieskirkko ei katso voivansa enää tarjota sosiaalityön palveluita yhtä laajasti kuin tähän saakka. Vuodenvaihteessa Merimieskirkko joutui lopettamaan sosiaalityön Kreikassa ja jättämään uusimatta kahden määräaikaisen sosiaalikuraattorin työsuhteet Belgiassa ja Isossa-Britanniassa.
Merimieskirkon sosiaalityö ei kuitenkaan lopu kokonaan, vaan se jatkuu Saksassa, Benelux-maissa, Isossa-Britanniassa ja Espanjassa. Sosiaalikuraattoreita on tällä hetkellä maailmalla yhteensä kuusi.
– Ulkomailla tehtävän sosiaalityön tuen huomattava väheneminen tapahtuu samaan aikaan, kun kansaneläkkeiden maksu monelle ulkosuomalaiselle lakkaa. Nämä toimenpiteet heikentävät ulkomailla asuvien ja liikkuvien suomalaisten tilannetta, sanoo Merimieskirkon pääsihteeri Hannu Suihkonen.
Aurinkorannikon tilanne ei muutu
Aurinkorannikolla Merimieskirkon sosiaalikuraattorina työskentelevä Tia Raunio kertoo, ettei nyt toteutunut määrärahojen leikkaus koske hänen työsarkaansa.
– Ei tällä kertaa. Meillähän määrärahaa leikattiin jo yli vuosi sitten niin, että 1,8 työntekijän pesti pudotettiin yhteen työntekijään. Eli entiseen malliin jatkan töitä täällä, hän toteaa.
Suomalaisen sosiaalityön tarve Espanjassa ei kuitenkaan ole hänen mukaansa vähentynyt, vaan päinvastoin.
– Kyllä kansaneläkkeiden maksatuksen lopetus on tuonut runsaasti lisätyötä ja selvitettävää. Ja minuun ottavat yhteyttä ihmiset myös muualta Espanjasta, vaikka periaatteessa toiminta-alueeni on Aurinkorannikko, hän kertoo. Kansaneläkettä korvaavaa espanjalaista la pensión no contributiva -eläkettä voi saada Espanjan tukijärjestelmästä, jos asianomainen täyttää ehdot ja on asunut vähintään kymmenen vuotta pysyvästi maassa.
– Siltikin tukisumma jää kuukausitasolla sen verran pieneksi, ettei sillä tule toimeen, kun elinkustannukset ovat nousseet Espanjassakin. Lisäksi tukipäätöksen saaminen kestää espanjalaisviranomaisten mukaan vuoden verran. Se aika pitäisi tulla muuten toimeen. Niinpä monelle jää ainoaksi vaihtoehdoksi muuttaa takaisin Suomeen, hän arvioi.
– En tiedä kenen idea kansaneläkkeiden leikkaaminen ulkosuomalaisilta oli, mutta sen osaan sanoa, että säästön sijaan se lisää Suomen budjettimenoja, kun lukuisat ihmiset siirtyvät sikäläisen sosiaaliturvajärjestelmän asiakkaiksi, hän huokaisee.

Merimieskirkko
Kirkon ulkosuomalaistyön yksikkö lopetti toimintansa vuoden 2024 lopussa. Samalla ulkosuomalaistyön operatiivinen vastuu siirtyi kokonaan Merimieskirkolle.
Kirkollinen työ Aurinkorannikolla ja yhteistyö Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan kanssa siirrettiin jo kesällä 2023 Kirkkohallitukselta Merimieskirkolle, samoin kuin kausityö Kanarian saarilla, Costa Blancalla ja itäisellä Välimerellä.
Teksti Arto Ryynänen, kuvat toimitus
Artikkeli on julkaistu Olé Sanomat -lehdessä nro 423, pääset lukemaan verkkolehtiä ilmaiseksi täältä.