Kuvassa Ensiö Väisänen

Ensio Väisänen: Hyväntekeväisyyden asialla

Ensio Väisänen, Aurinkorannikon Leijonien presidentti, on ollut aktiivisesti mukana tukemassa alueen suomalaisyhteisöä. Hän kertoo, miten yhdistyksen kautta kerätyt varat auttavat monia tarvitsevia, ja miten Espanja on avannut hänelle uusia mahdollisuuksia eläkkeellä.

Miten koet vaikuttaneesi Aurinkorannikon suomalaisyhteisöön?

Vaikutan Aurinkorannikolla toimimalla Aurinkorannikon Leijonien, eli Club de Leones Costa del Sol/Suomi -järjestön presidenttinä. Me Leijonat tuemme ja avustamme sekä Aurinkorannikolla toimivia että kansainvälisiä yhteisöjä. Keräämme varoja ja annamme lahjoituksia hyvin monipuolisesti eri leijonaprojekteihin, joista kansainvälisellä tasolla ajankohtaisin on Ukrainan avustaminen. Keräämämme rahat menevät täysin lyhentämättöminä avustustoimintaan. Myös kaikki Leijonat ja Lions Ladyt maksavat jokaiseen tapahtumaan pääsymaksun, vaikka olisimme myymässä pääsylippuja tai tapahtuman järjestäjinä.

Aurinkorannikolla olemme avustaneet ja tukeneet monenmoista toimintaa Lumipartiosta ja Saapasryhmästä lähtien aina Aurinkorannikon Sydänyhdistykseen ja Diabetesyhdistykseen saakka. Sosiaalikuraattorin toiminnan tukemisessa olemme olleet mukana alusta saakka.

Lions Ladyt järjestivät myös perinteisen joulukeräyksen. Tämänkertaisena kohteena oli Emaús Obra de Amor. Se on Aurinkorannikolla toimiva kristillinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka tukee kodittomia, vähävaraisia sekä muita apua tarvitsevia. Heillä on myös asumisyksiköitä, joissa ihmiset asuvat pysyvästi tai tilapäisesti. Lions Ladyjen tavoitteena oli hankkia lämpimät villasukat sadalle Emaús Obra de Amorin asukkaalle ja ilahduttaa noin 15 lasta lahjoittamalla heille toiveidensa mukaiset kolmen tietäjän lahjat.

Ukrainaa olemme tukeneet sodan alusta jo yli 70 000 euron edestä. Keräykseen ovat osallistuneet sadat, elleivät tuhannet yksityishenkilöt sekä Leijonatapahtumien että keräystenkin kautta. Oli todella liikuttavaa, että monet yksityishenkilöt halusivat ohjata merkkipäivälahjojaan Ukrainarahastoon. Lisäksi tukijoina on ollut suuri joukko suomalaisia toimijoita Aurinkorannikolta. Ja toki me Leijonat itse olemme tehneet myös rahalahjoituksia Ukrainaan.

Paljon mustia kamiinoita rivissä ja mies tarkistamassa niiden kuntoa.

Mikä toi sinut Aurinkorannikolle tai yleensä Espanjaan?

Ostimme asunnon Fuengirolasta jo 14 vuotta sitten. Aurinkorannikko oli silloin vielä melko tuntematon alue meille. Mekin olimme lomailleet aikaisemmin pääasiassa vain Kanarian ja Kreikan saarilla. Kun tuttaviamme muutti pysyvästi Aurinkorannikolle, alkoi vähitellen kypsyä ajatus, josko tämä voisi olla se paikka, jossa haluaisimme viettää talvikaudet eläkkeellä. Niinpä ostimme Espanjan kotimme.

Asuntokauppojen jälkeen työskentelimme ja asuimme yhä Suomessa. Tulimme kuitenkin Espanjan kotiimme säännöllisesti talvisaikaan lataamaan akkuja ja nauttimaan valosta.

Miten päädyit nykyiseen työhösi?

Eläkeläiseksi pääsee, kun tekee riittävän kauan työtä! No, leikki sikseen. Nuorena koneinsinöörinä olin kiinnostunut ATK:sta ja niissä töissä vierähti yli kymmenen vuotta. Työurani olen tehnyt Nesteellä ja myöhemmin Nesteen ja IVO:n yhdistyessä Fortumilla. Viimeiset 17 vuotta johdin Fortumin taloushallinnon palvelukeskusta (Financial Shared Service Center).

Espoossa asuessani liityin Espoon keskuksen Lions klubiin. Myöhemmin, siirtyessäni talvehtimaan Aurinkorannikolle, koin luontevaksi liittyä myös Aurinkorannikon Leijonien jäseneksi. Nyt olen leijonaklubin presidenttinä tämän ja ensi kauden.

Onko Espanja avannut sinulle uusia mahdollisuuksia?

Hyvä kysymys! Täällä on todella helppo harrastaa eri asioita. Kuulumme vaimoni kanssa muun muassa Suomelaan ja Kalevaan, joista on löytynyt monenlaista tekemistä. Rakastamme myös matkailua, ruokaelämyksiä ja elävää musiikkia.

Edellisten lisäksi harrastamme hyvin monipuolista liikuntaa, kuten keppijumppaa, padelia ja mölkkyä. Lämpiminä kuukausina harrastuksiimme kuuluu myös joka-aamuinen vesijuoksu taloyhtiön uima-altaassa.

Los Pacosista pääsee helposti vaeltamaan vuorille, joissa on useita hienoja vaellusreittejä. Emme ole vielä juurikaan ehtineet tehdä lähimatkailua vuoristokyliin, mutta eiköhän siihenkin aikaa löydy lähitulevaisuudessa.

Mitkä koet tämänhetkisen työsi suurimmiksi haasteiksi?

Olen erittäin kiitollinen suomalaisille yrityksille, jotka ovat auttaneet meitä Leijonia niin toiminnassamme kuin avustusrahojen keräämisessä esimerkiksi arpajaisvoittoina.

Me kaikki kuitenkin ikäännymme ja yhteisömme keski-ikä on hieman yli 70 vuotta. Olisi mukavaa saada iloiseen joukkoomme uusia jäseniä. Mukaan ovat tervetulleita iästä riippumatta kaikki, jotka haluavat tehdä hyvää ja auttaa lähimmäistä.

Myös Lady-toimintamme toivottaa uudet jäsenet lämpimästi tervetulleiksi!

Mitä sinulla on juuri nyt meneillään?

Kesää kohti mennessä katse alkaa siirtyä kohti Suomea. Siellä meitä odottaa kolme poikaamme ja kuusi lastenlasta, joten olisi jo kiire palata! Ennen lähtöä täytyy kuitenkin vielä sopia ensi vuoden Leijona-kalenterista, ensi talven konserteista sekä laittaa mahdolliset uudet tapahtumaideat kesäksi mietintämyssyyn. Näin pääsemme aloittamaan syksyllä heti suunnittelun ja mahdollisen toteutuksen. Jos olet kiinnostunut Lions-toiminnasta ja haluat mahdollisesti jopa liittyä joukkoomme, lisätietoa meistä löytyy osoitteesta aurinkorannikonleijonat.com.

  • Kuka? Ensio Väisänen
  • Missä asut? Espoossa ja Los Pacosissa
  • Mistä on kotoisin? Kajaanista
  • Mikä on ammattisi? Eläkeläinen
  • Mistä sinut tunnetaan? Aurinkorannikon Leijonien presidenttinä toimimisesta

Teksti Anneli Päivänsara, kuvat haastateltu

Artikkeli on julkaistu Olé Sanomat -lehdessä 428-2025. Voit lukea ilmaiseksi sekä tuoreita että aiemmin ilmestyneitä Olé Sanomat -digilehtiä täältä!

Mitä tehdä Málagassa? Lue vinkeistä satamakaupungin vierailuun täältä.