Kuva: Ayuntamiento de Malaga

Joulun perinteet uusiksi 

Espanjan riehakkaasta ja värikkäästä joulusta voi poimia omaan jouluun uusia perinteitä. 

Zambombaa ja sherryjä Jerezissä 

Espanjan joululauluista (villancicos) hartaus on kaukana. Sen voi itse todeta erityisesti Jerez de la Fronterassa, jossa joululauluperinne elää kadulla vahvasti. Sherryn kotikaupungissa joululauluja säestetään erikoisella zambomba-rytmisoittimella, jonka tahdissa lauluryhmä tulkitsee flamenco-vivahteisia joulun rallatuksia. Zambomba on rumpua hieman ulkoisesti muistuttavat soitin, joka on tehty usein keramiikasta. Soittimen kalvon läpi sojottaa keppi, jota ylös ja alas liikuttamalla lähtee matala, kumea ääni. 

Kuva Turismo de Jerez

Kaupungissa ei ole tavatonta törmätä sattumalta tähän perinnesoittimeen pienissä tavernoissa, kansankuppiloissa ja viinituvissa joulun alla, mutta kaupungilla on myös virallinen opas (guia de zambombas), josta löytyy julkiset zambomba-esitykset aika- ja paikkatietojen kera. Tänä vuonna zambomba-kausi on kaupungin tiedotteen mukaan 22.11.–25.12. 

Jerezissä joululauluja kuunnellaan tietysti sherrystä nauttien. 

Katalonian kakkaukko tuo huumoria jouluun 

Erityisesti Kataloniassa, mutta myös Valenciassa, Baleaareilla ja nykyään muuallakin Espanjassa jouluun tuo huumoria caganer-hahmo. Se on housut kintuissa kykkivä savifiguuri, joka asetellaan belén-seimikuvaelman joukkoon, uskonnollisista hahmoista hieman syrjään. 

Kakkaukkoperinteen kerrotaan olevan jopa 1600-luvun lopulta peräisin. Alun perin kakkaaja kuvasi tavallista maalaista, mutta viime vuosikymmeninä caganer-hahmoiksi ovat kelvanneet paremmin julkisuuden henkilöt poliitikoista urheilijoihin. Tämän joulun uutuuksien joukossa ovat esimerkiksi jalkapallon EM-kisoissa kesällä huikean maalin laukonut nuorukainen Lamine Yamal sekä Barbie-nukke. 

Caganer-figuureja voi ostaa joulutoreilta ympäri Espanjan. Kakkaajia saa myös kuuluisasta caganer.com-verkkokaupasta. 

Itämaan tietäjiltä lahjoja kilteille, hiiliä tuhmille 

Espanjassa joulupukki saattaa tuoda jonkun lahjan, sillä globalisaatio yltää jo perinteisiin asti, mutta tärkeimmät lahjat saadaan vasta loppiaisaamuna 6. tammikuuta. Silloin itämaan tietäjät, Los Reyes Magos, ovat jättäneet lapsille lahjat ja syöneet heille jätetyt jouluherkut jatkaessaan matkaa. 

Vaikka itämaan tietäjät vierailevat kodeissa yöllä lasten nukkuessa, heidät kyllä näkee varmasti. Loppiaisaattona 5. tammikuuta Reyes-kulkueet kiertävät kaupunkien keskustoissa näyttävissä kulkueissa heitellen lapsille karamellejä. 

Algecirasissa Reyekset kutsutaan paikalle melun saattelemana. Lapset vetelevät metallipurkkeja perässään pitkin kaupunkia saadakseen itämaan tietäjien huomion. Espanjan vanhin Reyes-kulkue on puolestaan Alicanten Alcoyssa. Cabalgataa on juhlittu kaupungissa joka vuosi vuodesta 1885 lähtien. 

Kuva: Ayuntamiento de Malaga

Espanjassa itämaan tietäjien nimet ovat Melchor, Gaspar ja Baltasar. Muista kirjoittaa suosikillesi hyvissä ajoin, jotta tietäjät vierailisivat sinunkin kodissasi. Mutta muista: Jos olet ollut tuhma, saatat saada lahjojen sijaan hiiliä. Onneksi nykyään hiiletkin ovat usein sokerista tehtyjä, hiilen näköisiä makeisia! 

Teksti Alma Ulvelin 

Artikkeli on julkaistu Olé-lehdessä numero 12/24.  Lehden printtiversion voit tilata itsellesi tai lahjaksi täältä. Mikäli haluat tilata lehden selailtavana digiversiona, saat käyttöösi myös kattavan lehtiarkiston. Tilaa digilehti täältä.