ompelija työssään
Mittatilaustyöt ja verhot kuuluvat ompelimon palveluihin.

Käden taidot ja sydämen palo

Saila Pasanen on Fuengirolaan kotiutunut ammattitaitoinen ja monipuolinen ompelija, joka rakastaa auttamista, kunnioittaa asiakkaitaan ja vaalii vapaa-aikaansa.

Kesä tekee tuloaan Aurinkorannikolle. Alkukevään sateet toivat helpotusta vesipulaan, mutta kesän helteet ovat vielä edessä. Oli rannikon sää mikä tahansa, ompelija Saila Pasanen suuntaa aina ajallaan työhuoneelleen Pueblo Lopeziin Fuengirolan keskustan tuntumassa ja aloittaa työnsä.

– Olen aamuvirkku, Saila toteaa reippaasti.

Vaikka Sailalla ei ole kelloa herättämässä, herää hän kahdeksaan mennessä ja on jo yhdeksältä ompelimolla. Työt hän pyrkii myös lopettamaan ajallaan, viimeistään kuuteen mennessä. Arki on työpainotteista, mutta hän vaalii myös vapaa-aikaansa.

– Minulla on valtava määrä ystäviä Espanjassa, joiden kanssa reissaan, vietän aikaa ja käyn ulkona syömässä, Saila kertoo elämästään.

Hänen perheensä asuu Suomessa, mutta siskontyttö, joka on hänelle läheinen, viettää välillä aikaa Espanjassa. Sailalla on myös aikuinen poika, jolla on elämä Suomessa, mutta myös hän käy välillä täällä.

Monen työn kautta ompelijaksi

– Olen ommellut pienestä pitäen – jo noin 40 vuotta, Saila kertoo.

Hän kertoo toimineensa Suomessa yrittäjänä, mutta siellä yrittäjyys vaati enemmän kuin Aurinkorannikolla. Espanja tarjosi ompelimotoiminnalle paremmat mahdollisuudet.

Saila on asunut yli seitsemän vuotta Espanjassa. Hän on aiemmin ollut ravintolassa töissä, tehnyt töitä asiakaspalvelun ja siivouksen parissa sekä hoitanut lapsia, mutta silloinkin hän aina ompeli kaiken muun ohella.

-Kun ompelutyöni lisääntyivät, piti uskaltaa kokeilla siipiä ja ryhtyä yrittäjäksi. Ensin ompelin kotona, mutta nyt minulla on ollut liiketila noin puolitoista vuotta.

Lapsena Saila ihaili, miten hänen äitinsä ystävä teki todella kauniita käsitöitä.

– En lapsena haaveillut ompelijan työstä, mutta kun näin miten perhetuttumme leikkasi vaatteita, ostin kankaita ja aloin suunnitella omia vaatteita kaavojen mukaan, Saila muistelee. Yläasteen jälkeen päättäväinen nuori haki ompelijaopintoihin ja valmistui Kotkan ammattikoulusta pukineiden valmistajaksi, joka nykyaikana vastaisi hieman samaa kuin mittatilausompelija.

– Olisin voinut mennä sarjaompelijaksi tehtaaseen, mutta se ei kiinnostanut minua. Koen, että itse tekemällä oppii parhaiten, ja työ kokemuksen myötä opettaa, Saila pohtii.

Hän toteaa oppineensa koulussa kaavojen ja ompelutekniikoiden perusteet, mutta varsinaiset taidot karttuivat käytännön työssä. Kokemusta Saila sai myös työskennellessään verho-ompelijana Lappeenrannassa perheen muutettua sinne Kotkasta.

Ammattitaitoisella Sailalla on monipuolinen kokemus ompelutöistä. Kun sana on kiertänyt ja tyytyväiset asiakkaat ovat suositelleet häntä eteenpäin, asiakaskunta on kasvanut.

Järjestelmällinen optimisti

Sailan työ on muutakin kuin ompelua aina nappien kiinnittämisestä kodintekstiilien toteutukseen. Verhot ja muut mittatilaustyöt kuuluvat hänen osaamiseensa, ja niissä asiakaskäynnit ovat keskeisiä.

– Kun asiakas ottaa minuun yhteyttä ja pyytää apua, käyn paikan päällä, otan mitat ja keskustelemme toiveista, Saila kuvailee.

Usein hän tarjoaa koko palvelupaketin: verhokankaiden esittelyn ja valinnan, mitoituksen, tarvittavat tangot ja kiskot sekä yhteydenpidon asentajaan. Verhosuunnittelu tehdään yhteistyössä paitsi asiakkaan, usein myös sisustussuunnittelijan kanssa.

Yrittäjänä hän on järjestelmällinen – kuten yrittäjän tuleekin olla, hän toteaa. Ompelimon ovi aukeaa täsmällisesti, ja myös ompelutyöt hän aikatauluttaa tarkkaan. Hän sopii työn valmistumispäivämäärän jo työn vastaanottaessaan.

Saila on kuitenkin aikatauluoptimisti, joka kuvittelee tekevänsä päivän aikana aina hieman enemmän. Siksi hän jättää aina pari päivää pelivaraa työn valmistumiselle, ja silti hän on joskus joutunut tinkimään yöunistaan.

– Nautin siitä, että voin vaikuttaa aikatauluihini, ja että voin vaikka lähteä kesken työpäivän ystävieni kanssa lounaalle. Vapaalla pyrin unohtamaan työt hetkeksi, hän kertoo.

Skandinaaveja ja talvituristeja

Asiakkaani ovat pääosin suomalaisia tai skandinaaveja, mutta myös brittejä ja paikallisia. Espanjalaisia asiakkaita on kuitenkin vähemmän, ehkä kulttuuristen erojen takia.

– Espanjalaisissa kodeissa ei välttämättä ole lainkaan verhoja, tai perheet käyttävät samoja verhoja aina vaan. On tyypillistä, että kodintekstiilejä ei juurikaan vaihdeta, Sailaa pohtii.

Osa asiakkaista on niin sanottuja talvituristeja, joilla on asunto Aurinkorannikolla omassa käytössään vain osan vuodesta. Myös he ovat yhä kiinnostuneempia vaatteiden korjauttamisesta ja uudistamisesta, sillä kestävä kehitys on noussut trendiksi.

– Tärkeintä asiakaspalvelussa on vuorovaikutuksen lisäksi toisen kunnioitus – en halua olla tungetteleva tai urkkia asioita. Kun joku avaa oven kotiinsa, pitää kunnioittaa toisen tilaa.

Kaikista eniten Saila kertoo rakastavansa auttamista.

– Jos jollakin on joku ongelma, vaikka se ei koskisikaan ompelua, olen aina halukas auttamaan. Ompelijan työssä on tärkeää kohtelias käytös ja se, miten ottaa toiset huomioon, Saila painottaa.

Saila Pasanen tekee monenlaisia ompelutöitä

Kysyntää riittänyt

Vaikka vaatteet ovat Espanjassa edullisia, ihmiset korjauttavat niitä mielellään, jos materiaali on laadukas.

– Ehdotan myös itse usein vanhan kankaan hyödyntämistä, jos laatu on hyvä.

Epävakaalla maailmantilanteella ei ole ollut suoranaisia taloudellisia vaikutuksia ompelimoon, mutta kyllä yrittäjyyteen liittyy aina tietynlaista epävarmuutta. Isommat projektit voivat tuntua asiakkaalle kalliilta, ja joskus budjetti on melko rajallinen. Kuitenkin Saila kokee, että kysyntää on riittänyt.  

Ompelimon tunnettuutta lisäsi harjoittelijoiden kanssa viime vuoden toukokuussa suunniteltu ja toteutettu Anna vaatteillesi uusi elämä -gaala. Tapahtumassa vallitsi hyvä tunnelma, ja tarjolla oli pientä purtavaa sekä juotavaa. Gaala herätti kiinnostusta myös muiden kuin suomalaisten keskuudessa. Kun näkyvyys ja työt ovat vähitellen lisääntyneet, asiakkaiden kiinnostus on kasvanut entisestään.

– En ole koskaan ommellut niin laaja-alaisesti kuin nyt. Teen kaikkea pikkunapeista kodintekstiileihin, Saila kertoo.

Naisyrittäjien yhteistyö

Ompelimon lisäksi Sailalla on ystävänsä Sonja kanssa maahantuontiyritys Saison Moda. Nimi muodostuu naisten etunimistä, Saila ja Sonja. Sailalla oli aiemminkin samankaltaista liiketoimintaa, mutta tuolloin elämäntilanne ei sallinut siihen täysipainoista panostamista.

– Minulla oli entuudestaan hyviä kontakteja, ja kun Sonja kerran kertoi olevansa valmis vaatebisnekseen, päätimme yhdistää voimavaramme. Niin syntyi Saison Moda.

Saison Modan vaatteita on esillä Sailan ompelimolla, ja ystävykset pitävät pop up -myyntejä Suomessa ja Espanjassa.

Suurin osa vaatteista tuodaan Italiasta, ja niitä markkinoidaan myös yrityksen sosiaalisen median tileillä. Sonja hoitaa pääosin jakelun Suomessa, postitukset ja myyntitilaisuudet. Saila puolestaan tekee oman osuutensa Espanjassa.
Aiemmin Saila pelkäsi, miten hän pärjäisi – riittäisikö asiakkaita ja töitä. Nyt hän luottaa, että kyllä töitä tulee.

Saila oli hakenut pitkään kumppania jakamaan liiketilan kuluja hänen kanssaan, kunnes löysi siihen sopivan henkilön. 

– Olin jo pitkään etsinyt sopivaa yhteistyökumppania jakamaan liiketilan kuluja, kun lopulta löysin työkaverikseni hieroja Marjaana Hagelbergin. Tuntuu hyvältä jakaa arkisia asioita, kuluja ja liiketila. Naisyrittäjyys ei ole helppoa, mutta voimme yhdessä jakaa vastuulliset ja rahalliset asiat, tukea toisiamme ja jakaa mielipiteet sekä kuulumiset, Saila pohtii.

Aitoa espanjalaista tunnelmaa

Sailan ompelimo sijaitsee viehättävässä Pueblo Lopezissa, joka on kuin espanjalainen pikkukylä Fuengirolan keskustan tuntumassa. Saila itse asuu myös Fuengirolassa, joten hänen on helppo tulla ompelimolle joustavasti. Saila rakastui tilaan heti ja halusi ostaa sen rauhallisen ympäristön vuoksi. Pueblo Lopez on vierailemisen arvoinen alue valkoisine taloineen.

– Kannattaa ehdottomasti mennä Fuengirolan keskustan ulkopuolelle ja kulkea muutakin kuin rantakatua, jotta pääsee kosketukseen espanjalaiseen kulttuuriin, Saila kehottaa.

Saila pyrkii vapaa-ajallaan tekemään jotain muuta kuin töitä.

– Vapaapäivinä tykkään hypätä autoon ja ajaa johonkin pikkukylään, nähdä paikallisia tai suomalaisia ystäviäni, kävellä merenrannalla ja käydä tanssitunneilla. Rakastan seurata elämänmenoa paikallisessa kahvilassa tai ihailla merta ja maisemia kävelyllä, hän kuvailee.

Saila painottaa, että on tärkeää laittaa raja vapaan ja töiden välille, ettei työ ole aina mielessä.

– Se on tärkeää niin mielelle kuin keholle.

Teksti Charlotta Mattila. Kuvat Eveliina Leinonen

Artikkeli on julkaistu Olé Sanomat -lehdessä 19-2025. Voit lukea ilmaiseksi sekä tuoreita että aiemmin ilmestyneitä Olé Sanomat -digilehtiä täältä.