Aurinkorannikon suomalaisten padelbuumi ei laannu
Aurinkorannikon suomalaisyhteisön padelharrastuksen kasvun kirittäjinä on ollut pieni joukko suomalaisia, joihin kuuluvat muun muassa Hanna Kytölä, Sami Lassila ja Paavo Ässämäki.
Kiinteistönvälittäjä Hanna Kytölä-Lundströmin, 51, padelura Aurinkorannikolla on pitkä ja monipuolinen. Vahvasti urheilutaustainen nainen tutustui padeliin muutettuaan rannikolle kymmenen vuotta sitten.
– Ulkona pelaaminen on se iso juttu täällä, samaa ei oikein voi kokea Suomessa, Hanna sanoo.
Alussa hän kävi monipuolisesti useiden eri valmentajien valmennuksissa.
Hanna koki, että Aurinkorannikolta puuttui jotain. Näin hän päätyi itse perustamaan Mixing Padel de Nordicos -padelryhmän, jonka tarkoituksena oli tuoda yhteen niin pohjoismaalaisia kuin espanjalaisia pelaajia ja auttaa näin ulkomaalaisia integroitumaan.
Nordic Padel Experience -ryhmä tuli kuvioihin, kun Hannaa pyydettiin järjestämään padeltapahtumia ja -turnauksia.
Jo usean vuoden Hanna on toiminut myös padelohjaajana muun muassa Suomelan padelkerhossa.
– Uusien pelaajien auttaminen lajin pariin, innostumisen säilyttäminen ja nostattaminen ovat mielestäni tärkeimpiä tehtäviäni padelohjaajana ja tapahtumien järjestäjänä, Hanna toteaa.
Lajin sosiaalisuus veti puoleensa
Oulusta kotoisin olevan Sami Lassilan, 53, ensimmäinen kunnon kosketus Aurinkorannikkoon oli vuonna 2012–2014. Tuolloin Sami sai myös tuntumaa padeliin Los Pacosin kentällä.
Tätä seurasi muutama vuosi kotipuolessa Oulussa, kunnes vuonna 2016 perhe myi omakotitalonsa ja muutti pysyvästi rannikolle.
Samin padelharrastus sai lisää vauhtia hänen liityttyään vuonna 2016 Padel Puudeleihin. Se on Facebookissa toimiva ryhmä, joka on perustettu vuonna 2014.
Nykyään Lassila vetää itse Puudeleiden 4-tason ryhmää. 5-tason (alin tasoluokka) ryhmässä on kaikkiaan 181 pelaajaa.
– Tämä on sosiaalinen laji. Pelaamme Los Pacosissa Fuengirolan Padel by Wekapin padelkeskuksessa, joka on mielestäni yksi rannikon parhaista, Sami sanoo.
– Siellä on baari, jonka istumapaikkoja on reilusti myös ulkosalla kenttien liepeillä. Tämä mahdollistaa, että pelaajan perhekin on usein seuraamassa pelejä ja viettämässä yhteistä aikaa kentän laidalla.
Eläkkeellä padelin pariin
Paavo Ässämäki, 71, aloitti eläkevuosiensa viettämisen vaimonsa Eliisan kanssa Fuengirolan Los Pacosissa vuonna 2015.
Asociación Finlandesa Suomelan puheenjohtajaksi hänet valittiin vuonna 2016 – samoihin aikoihin, kun hän myös tarttui ensimmäistä kertaa padelmailaan. Parin vuoden päästä Suomelassa aloitti Paavon johdolla padelkerho.
Vaikka hän sittemmin luovutti puheenjohtajan paikan eteenpäin, heiluttaa hän yhä padelkerhon tahtipuikkoja. Pelaajamäärän kasvaessa ja pelivuorojen lisääntyessä Paavo on saanut aina rinnalleen tekeviä käsiä.
– Padelkerhon johtoryhmä toimii saman innostuksen vallassa, jolla kerhomme jäsenet pelaavat, Paavo sanoo.
– Lajin pariin on tullut tenniksen pelaajia ja golffareita, jotka ovat vähentäneet aiemman päälajin pelaamistaan.
Artikkeli Aurinkorannikon padelista ja padelkentistä on julkaistu maaliskuun 2024 Olé-lehdessä.
Teksti Jukka Erkko, kuvat Jukka Erkko, haastateltavat
2024-03-10 09:26:00