Espanjassa vietetään hassua uudenvuodenperinnettä – rituaali suoritetaan keskiyöllä
Espanjassa syödään uudenvuoden juhlan kunniaksi viinirypäleitä.
Las 12 uvas de la suerte on espanjalainen uudenvuodenperinne, jossa syödään 12 viinirypälettä keskiyöllä, yksi jokaisella kellonlyömällä. Perinteen tarkoituksena on tuoda onnea tulevalle vuodelle.
Jokainen syöty rypäle symboloi yhtä kuukautta. Onnistuminen kaikkien 12 rypäleen syömisessä kellonlyöntien aikana on erityisen tärkeää, sillä sen uskotaan takaavan hyvää onnea koko vuodeksi. Perinne on säilynyt vahvana osana espanjalaista kulttuuria ja on tärkeä osa uudenvuoden juhlintaa monille ihmisille.
Perinteen alkuperästä on olemassa erilaisia teorioita
Perinteen alkuperästä on olemassa useita teorioita. Joidenkin mukaan tapa sai alkunsa vuonna 1909, kun Alicanten viinintuottajat halusivat myydä enemmän rypäleitä erinomaisen sadon jälkeen.
Toisen teorian mukaan perinne juontaa juurensa 1800-luvun lopulle, jolloin Madridin asukkaat alkoivat syödä rypäleitä Puerta del Sol -aukiolla keskiyöllä, mahdollisesti pilkatakseen yläluokan tapoja.
Perinne siirtynyt myös Etelä-Amerikkaan
Nykyään perinne on levinnyt myös Latinalaisen Amerikan maihin, kuten Meksikoon, Kolumbiaan, Argentiinaan, Uruguayhin ja Peruun, sekä muihin espanjankielisiin yhteisöihin ympäri maailmaa.
Espanjassa perinteeseen kuuluu usein kokoontuminen perheen tai ystävien kanssa uudenvuodenaattona. Monet katsovat televisiolähetystä Madridin Puerta del Sol -aukiolta, jossa tuhannet ihmiset kerääntyvät syömään rypäleitä kellonlyöntien tahdissa.
Teksti Leo Sandström, kuvat pexels.com, Wikipedia Commons