Kuvassa on flamingoja.

Vaaleanpunainen maihinnousu

Kun tuhannet vaaleanpunaiset linnut täyttävät keväällä Andalusian taivaan, on kyseessä flamingojen paluu Afrikasta synnyinseuduilleen Fuente de Piedran laguuniin, saman nimisen, 3 000 asukkaan pikkukaupungin kupeessa olevalle matalalle, suolapitoiselle järvelle.

Laguna de Fuente de Piedra on Euroopan toiseksi suurin flamingoalue Ranskan Camarguen jälkeen. Tässä Andalusian sisämaassa olevassa laguunissa pesii kesän aikana jopa 25 000 paria. Massiivinen muuttoliike alkaa maaliskuussa, ja huhtikuussa voi jo nähdä yli 10 000 yksilöä. Alkukesästä flamingoja tulee sitten jo tuhansien lintujen parvissa.

Aloita vierailukeskuksesta

Aivan järven kupeessa, pienellä kummulla, sijaitsee José Antonio Valverden vierailukeskus. Sen vieressä on iso pysäköintialue. Vierailukeskuksesta saa hyvinkin kattavat perustiedot flamingoista, mutta myös koko laajan suojelualueen eläinkannasta, mikä käsittää jopa 170 lintulajia, jotka ovat asettuneet alueen pienemmille, erillisille vesialueille. Laguuni on 2,5 x 6,5 km suuri, eli pinta-alaltaan kaikkiaan noin 1 500 hehtaaria. Koko alue vaellusreitteineen on huomattavasti laajempi. Alueen halkoo hyvin hoidetut polut ja lankkusillat. Etäisyys pesiviin flamingoihin on suojattu aidoin. Tällainen järvialue ja kosteikko on Espanjassa ainutlaatuinen – ainakin meidän tuhansien järvien maan kansalaisten silmissä. Muista ajoittaa vierailusi niin, ettei se osu keskukseen siesta-aikaan. Kyllä, siesta koskee myös tällaista infokeskusta.

Ihmisen ja flamingon valtataistelu

Monen muun eläimen tapaan myös flamingo on ollut uhattuna. Pahin vihollinen oli luonnollisesti ihminen. Rooman vallan aikana flamingon kieltä pidettiin suurena herkkuna, joten sitä metsästettiin paljon – siis vain kielen vuoksi. 

Järvestä on puristettu suolaa vuosisatojen ajan ja niinkin myöhään kuin 1930 järven omistava suolayhtiö uhkasi vähentää flamingopopulaatiota, kun flamingo koettiin uhkaksi. Järven ekologinen arvo oli kuitenkin laajasti tiedossa. Niinpä iso joukko luonnon- ja lintutieteilijöitä asettui puolustamaan järven säilyttämistä flamingojen pesintäalueena. Viimein vuonna 1988 laguuni julistettiin suojelualueeksi, ja koko suojattu alue kattaa 8 500 hehtaaria.

Kuvassa on kaneja

Vain yhden munan tähden

Flamingot munivat vain yhden munan alkukesästä. Ja kun poikanen on lentokykyinen elo-syyskuun vaihteessa, lähtee perhe talven ajaksi Afrikkaan. Lieneekö syy ilmaston lämpötilan nousussa, mutta joka tapauksessa joitain flamingoja saattaa nähdä täällä myös talvikuukausina. Tai sitten valistunut arvaus; ne jäivät, joilla pesintä epäonnistui, eikä ollut syytä viedä perillistä Afrikkaan ravinnon ja lämmön vuoksi. 

Flamingo on varmaan yksi tunnetuimmista linnuista, kun sitä ei voi oikeastaan sekoittaa mihinkään. Selvin tunnusmerkki on tietysti vaaleanpunainen väri. Espanjaksikin sen nimi on pink flamingo. Nuorena sen höyhenet ovat aluksi ruskeanharmahtavia, mutta muuttuvat kirkkaan vaaleanpunaisiksi pääravinnon, laguunista saatavan äyriäisen vuoksi.

Varaa aikaa

Vaikka päähuomio kiinnittyy tietysti pohjaa tonkiviin flamingoihin, tarjoaa alueen runsas eläinkanta muutakin katseltavaa. Vaikka kani ei kovin eksoottinen olekaan, pitää kuitenkin varoa, ettei astu päälle, koska ne ovat tottuneet ihmisiin ja poukkoilevat aika lähelläkin. Aivan flamingojen pesintäpaikkojen viereen kävely on estetty aidoin. Hyvä niin, sillä keskuksen monet tarkkailu- ja näköalapaikat mahdollistavat kyllä tämän häikäisevän ”värishown” katselun. Lankkupolut kulkevat kivasti kosteikon reunassa ja auttavat näin näkymän ikuistamisen kameran muistiin. Alueen reunasta lähtee myös vaelluspolku, joka on osa mittavaa GR 249 -rengasreittiä.

Fuente de Piedraan on helppo löytää. Se sijaitsee 19 km Antequerasta luoteeseen, vain 70 km Málagasta suuntana Sevilla (A-92). Ja jos autoa ei ole käytettävissä, niin ei hätää; Fuente de Piedran juna-asema sijaitsee vain puolen kilometrin päässä keskuksesta.

Teksti ja kuvat Raimo Holopainen

Artikkeli on julkaistu Olé Sanomat -lehdessä 428/2025. Voit lukea ilmaiseksi sekä tuoreita, että aiemmin ilmestyneitä Olé Sanomat -digilehtiä täällä!


Kiinnostaako tapahtumat Aurinkorannikolla? Lue tästä juttu Fuengirolan sataman livemusiikkitapahtumista.