
Kaunis ja puistomainen La Noria Golf
Aurinkorannikon hulppeiden luksuskenttien varjossa sijaitsee viehättävä ja edullinen La Noria Golf, jossa pelaaminen muistuttaa enemmän puistokävelyä kuin urheilusuoritusta.
Andalusiassa on noin 120 golfkenttää, joista puolet sijaitsee Aurinkorannikolla. Marbellan ja Sotogranden välissä sijaitsevat upeimmat kentät, joiden green fee eli pelimaksu voi olla 300–500 euroa. Hinnat eivät siis ole jokaisen matkaajan tai talvehtivan eläkeläisen kukkarolle sopivia. Mijasissa, La Calan torin vieressä sijaitseva pikkunätti La Noria Golf tarjoaa edullisemman vaihtoehdon. Kaksi kierrosta sen 9-reikäisellä kentällä maksaa vain reilut 40 euroa, eli pelaamaan pääsee noin kympillä tunnilta.
La Noria Golf on saanut nimensä alueen historiallisista vesinostolaitteista, joita kutsutaan espanjaksi nimellä La Noria. Nämä pyörivät mekanismit nostivat vettä aluetta halkovasta Arroyo de La Cala del Moral -purosta aasien avulla ja mahdollistivat maatalousmaiden kastelun.
Mijasin vahva maatalousperinne näkyy myös golfkentän suunnittelussa, joka on sulautettu luonnonmaisemaan kunnioittaen alueen historiaa. Tätä perinnettä symboloi kentällä sijaitseva aasivoimalla toimiva vesiratas sekä Avenida de Mare Nostrumin liikenneympyrässä pyörivä vesiratas. Andalusiassa on yleistä, että maaseutuhistoriaa omaavat paikat säilyttävät perinteisiä nimiä, jotka liittyvät menneisiin toimintoihin.
Kuin puistossa kävelisi
La Noria on aivan tasainen, ihan meren ääressä kun ollaan. Siksipä kierros ei juurikaan rasita fyysisesti. On kuin puistokävelyllä olisi. Keveydestä huolimatta varsinkin moni britti, joita enemmistö pelaajista on, pelaa silti vain yhdeksän reikää käyttäen siihen hieman alle kaksi tuntia. Kun peliryhmässä on normaalisti neljä pelaajaa, saattaa samaan ryhmään tulla pelikavereiksi skandinaaveja tai keskieurooppalaisia, mutta useimmin brittejä.
Ikuisesti mieleen jäänyt kokemus oli, kun pelasin vaimoni kanssa kaksin, ja vanhempi herrasmies kysyi, voisiko hän liittyä seuraamme, koska oli menossa pelaamaan yksin. Toki se sopi, ja tämä tapa kuuluu myös golfetikettiin – kaveria ei jätetä. Juteltiin sitten niitä näitä small talk -juttuja, kunnes kysyessäni, mitä hän on elämänsä varrella puuhannut, selvisi, että kaksi kirjailijaa tässä oli juuri kohdannut.
91-vuotias Steve kertoi, että hän oli tehnyt pitkän päivätyön brittihovissa ollen kuningattaren hovikokki, ja siitä ajasta hän oli nyt kirjaa tekemässä – tosin varsin rajatuin reunaehdoin. Pari kuningatar Elisabethin mielireseptiä oli kuitenkin lupa paljastaa. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten itse pelaaminen saattaa jäädä kakkoseksi, kun on kiinnostavaa peliseuraa. Arvo sekin.
Lintukoto

La Noria on visuaalisesti kaunis kenttä, mutta ”ihan kiva” myös golfin puolesta. Kauneusarvot tulevat viiden väylän vesialueista, kukista, hedelmistä ja ennen kaikkea monipuolisesta lintukannasta, joka elää kymmenpäisinä parvina omaa elämäänsä golfareiden keskuudessa, mutta osaavat kyllä tulla kerjäämään leivän- tai pullanpaloja. Tarkkana täytyy vaan kävellessä olla, sillä linnut ottavat päiväuniaan missä kohtaa huvittaa, mutta eivät sentään ihan lipun viereen uinahda, sen verran pelaajat siinä hääräävät yrittäessään saada palloa reikään. Kalkkunapariskunta, sorsat ja lukemattomat vesilinnut ovat mukavaa katseltavaa. Ykkössuosikki on silti mandariinisorsa. Vähemmän suosittuja sen sijaan ovat lokinpoikaset, jotka nappaavat pelaajien palloja luullen niitä varmaan lounaaksi tarkoitetuksi kilpikonnanmuniksi.
Kentän varrella on myös muutama kumkvattipuu (kumquat), joista pelaajat voivat poimia maistiaisia.
Teksti ja kuvat Raimo Holopainen
Artikkeli on julkaistu Olé Sanomat -lehdessä 427-2025. Voit lukea ilmaiseksi sekä tuoreita että aiemmin ilmestyneitä Olé Sanomat -digilehtiä täällä
Mitä tehdä Málagassa? Lue vinkeistä satamakaupungin vierailuun täältä.