
Punaiset liput rannalla tulee ottaa vakavasti
Vaikka Välimeri näyttää usein kutsuvalta, voivat voimakkaat merivirrat, meduusat tai aallokko tehdä siitä arvaamattoman ja vaarallisen. Viime juhannuksena Fuengirolassa punaiset liput pelastivat todennäköisesti ihmishenkiä – kunhan niitä vain noudatettiin.
Costa del Solin uimarantavedet ovat kesäaikaan useimmiten turvallisia, mutta joskus kovan tuulen, aallokon ja voimakkaiden merivirtausten vuoksi Välimeri on uimiseen suorastaan hengenvaarallinen. Rannalle saavuttaessa on aina syytä tarkistaa, minkä värinen lippu uimarannalla on nostettu salkoon.
Viime juhannuksena Fuengirolan kaupunki nosti rannoillaan punaiset varoitusliput maksimivaaran merkiksi. Eräs viisihenkinen norjalaisperhe ei ilmeisesti ymmärtänyt tilanteen vakavuutta, vaan lähti rantaveteen virkistäytymään.
Uimareissu oli koitua kohtalokkaaksi koko perheelle, joka alkoi ajautua merelle voimakkaiden virtausten takia. Onneksi kaupungin hengenpelastajat olivat lähistöllä ja saivat pelastettua norjalaisperheen hukkumiselta. Perheen isä ja yksi lapsista jouduttiin viemään sairaalahoitoon rannalla tehdyn elvytyksen jälkeen.
Uimakieltoa uhkaavalle sakkoa
annasta merelle päin vievä voimakas merivirtaus on espanjaksi resaca (toiselta merkitykseltään se on kova kankkunen), joka on Välimerellä ajoittain erittäin voimakas ja taltuttaa hyvänkin uimarin.
Punaisten lippujen aikaan meriveteen meno on siis ehdottomasti kielletty. Kieltoa tehostetaan kovan sakon uhalla. Fuengirolassa sakkorangaistuksen suuruus on nykyisin 750–1500 euroa – eli ei mitään pikkurahoja. Kieltoa uhmaavat saattavat hengenvaaraan paitsi itsensä, myös hengenpelastajat ja muut mahdolliset apujoukot.
Tunne värikoodit ja kunnioita kieltoja
Meriveden tilasta kertovia lippuja ovat vihreä, keltainen, punainen ja musta. Lisäksi mahdollinen rannalla liehuva sininen lippu kertoo uimarannan saamasta yleisestä laatuluokituksesta, jolla ei ole mitään tekemistä ajankohtaisen merenkäynnin kanssa.
Jos varoituslipuista vihreä on salossa, se kertoo, että tilanne on uimiseen hyvä eli kyseessä on turvallisin luokitus, vaikka veteen mentäessä tietty varovaisuus on aina hyvästä.
Keltainen varoituslippu kertoo, että uimiseen saattaa liittyä vaaroja. Eli veteen voi mennä, mutta noudattaen suurta varovaisuutta. Keltaisten lippujen aikana on lupa mennä vain niin syvälle, että jalat yltävät pohjaan ja pää pinnalle – siis samanaikaisesti.
Keltainen lippu voi myös kertoa, että vedessä on havaittu vaarallisia esineitä tai eläimiä, kuten meduusoja. Kannattaa tarkistaa kaupungin rantavahdeilta, mitä mahdollinen keltaliputus koskee.
Punaisten lippujen aikaan uiminen on kokonaan kielletty. Joillakin rannoilla punaiset liput voivat merkitä paitsi vaarallisia merivirtauksia myös meduusoja.
Joillakin rannoilla käytetään myös mustia lippuja, jotka ilmoittavat, että uimaranta on kokonaan suljettu joko merenkäynnin tai rannan huonon kunnon takia.
Teksti Arto Ryynänen
Artikkeli on julkaistu Olé Sanomat -lehdessä 19-2025. Voit lukea ilmaiseksi sekä tuoreita että aiemmin ilmestyneitä Olé Sanomat -digilehtiä täältä.
Oletko jo käynyt Tarifan kuulusilla rannoilla? Lue täältä vinkit.