Pisto Manchego ruokakuva
Kuva Shutterstock

Helppo kasvispaistos – pisto manchego

Perinteinen espanjalaisen kasvispaistoksen ”piston” aineksia ovat tomaatti, kesäkurpitsa, paprikat ja sipuli – sekä tietenkin laadukas oliiviöljy.

Pisto manchego -kasvispaistos on nimensä mukaisesti kotoisin Kastilia La Manchan itsehallintoalueelta, tosin monilla Espanjan alueilla ruoka tunnetaan vain pistona. Espanjan keskiosien perinneruoka on adoptoitu osaksi ruokaperinnettä lähes kaikilla maan alueilla, ja pistoa voikin löytää lukemattomilta espanjalaisilta tapas-tiskeiltä. Helppo ja halpa maalaisruoka on ravinnut espanjalaisia köyhimpinäkin pulavuosina.

Pisto on hyvä talviruoka niille, jotka ovat aloittaneet vuoden kevyesti. Espanjalaisherkku sisältää yleensä ainoastaan vihanneksia – erilaisia paprikoita, kesäkurpitsaa, sipulia ja valkosipulia – ja oliiviöljyä. Oliiviöljyä käytetään reseptissä yleensä reippaalla kädellä, joten kaloreilta ei pistolla herkutellessa täysin välty. 

Pisto tarjoillaan usein tuoreen leivän ja paistetun kananmunan kera.

Kasvispaistosta tarjoillaan harvemmin pääruokana, mutta se on tavallinen alkuruoka ja tapas-annos. Usein ruoka tarjoillaan tuoreen leivän ja paistetun kananmunan kera. Muista jättää kananmunaa paistaessa keltuainen hieman löysäksi niin, että se valuu piston joukkoon. Leivällä on helppo kaapia viimeisetkin herkun rippeet lautaselta.

Pisto sopii lisukkeeksi esimerkiksi kalan tai lihan oheen. Se toimii myös paistettujen espanjalaisten makkaroiden kylkiäisenä. Lihan ystävä voi pilkkoa piston joukkoon vaikkapa hieman chorizo-makkaraa.

Kastilia La Manchan pistoa käytetään Espanjassa myös erilaisten piiraiden ja pasteijoiden (empanada) täytteenä, ja piiraissa paistos yhdistetään usein esimerkiksi tonnikalaan tai lihaan.

Onnistunut pisto vaatii kärsivällisyyttä

Pisto manchego on helppo valmistaa, mutta pikaruokaa se ei ole. Onnistunut pisto-paistos vaatii vähintään puolentoista tunnin haudutusajan, joten ruuan valmistus kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen ruokahetkeä.

Jätä vihertävät salaattitomaatit kauppaan ja valitse ruokaan ennemmin hieman ylikypsiä tomaatteja.

Kärsivällisyyden lisäksi pisto tarvitsee laadukkaita aineksia. Tomaattien on oltava kypsiä, eli jätä vihertävät salaattitomaatit kauppaan ja valitse ruokaan ennemmin hieman ylikypsiä tomaatteja. Myös oliiviöljyn on oltava laadukasta, sillä sen aromit maistuvat ruuassa.

Usein pistoa valmistetaan kerralla reilumpi erä niin, että paistosta on aina valmiina pakastimessa ja jääkaapissa. Pisto sopii nimittäin mainiosti myös erilaisten pataruokien pohjaksi antamaan makua.

RESEPTI: Pisto manchego

  • 2 valkosipulinkynttä – ajo
  • 200 g sipulia – cebolla
  • 1 vihreä paprika – pimiento verde
  • 1 punainen paprika – pimiento rojo
  • 4 kypsää tomaattia – tomate
  • 1 iso tai 2 pientä kesäkurpitsaa – calabacín
  • Suolaa – sal
  • Mustapippuria – pimienta negra molida
  • Ekstra-neitsytoliiviöljyä – aceite de oliva virgen extra
  1. Pese kaikki vihannekset. Keitä kattilassa vettä. Viillä tomaattien pintaan ristiviilto ja kalttaa niitä kiehuvassa vedessä noin 20 sekunnin ajan. Nosta tomaatit kiehuvasta vedestä kylmään veteen. Kuori ja murskaa ne. Tomaatin voi myös soseuttaa sauvasekoittimella.
  2. Kuori valkosipulinkynnet ja sipuli, ja hienonna ne silpuksi. Leikkaa kaikki vihannekset pieniksi kuutioiksi. Älä sekoita vihanneksia keskenään, vaan nosta ne syrjään odottamaan.
  3. Kuumenna isolla pannulla reilu loraus oliiviöljyä. Lisää öljyn joukkoon sipuli ja valkosipuli. Kypsennä niitä matalalla lämmöllä noin 15 minuutin ajan. Lisää joukkoon paprikat ja jatka kypsennystä vielä 15 minuuttia. Viimeisenä pannulle lisätään kesäkurpitsa ja tomaattimurska/-sose. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan.
  4. Anna piston porista matalalla lämmöllä kannen alla noin puolitoista tuntia. Sekoita ruokaa välillä. Tämän jälkeen lieden lämpötilaa nostetaan ja pisto saa kiehua voimakkaasti noin kymmenen minuutin ajan. Paistoksen rakenne saa olla paksu, joten ylimääräinen neste haihdutetaan joukosta loppuvaiheessa. Annostele ja tarjoile esimerkiksi paistetun kananmunan ja leipäviipaleen kanssa.

Teksti Anna Venejärvi, kuva Shutterstock

Resepti on julkaistu Olé-lehdessä 2/2019. Voit tilata Olé-lehden myös digiversiona, jolloin saat käyttöösi myös laajan lehtiarkiston, lisätietoja tilaukseen löydät täältä.

2020-03-31 07:45:17