EUROVAALEISSA ILMOITETUT KAKSI ÄÄNIOIKEUTTA AIHEUTTANEET HÄMMINKIÄ
Eräät Espanjassa pysyvästi asuvat suomalaiset hämmästelivät, kun heille tuli yllättäen kaksi äänioikeutta 9. kesäkuun pidettäviin EU:n parlamenttivaaleihin.
Posti toi toukokuun puolivälin tienoilla kotiin ilmoituksen äänioikeudesta Espanjassa kaikille, jotka ovat valinneet, että he äänestävät vaaleissa espanjalaisia ehdokkaita. Kuitenkin samaan aikaan ilmestyi internetin Suomi.fi -viranomaispalveluun tieto äänioikeudesta myös Suomessa.
Esimerkiksi Madridissa 1980-luvulta asti asunut Raimo Suvanne sai Suomen Digi- ja väestötietovirastolta tiedon, että ”Sinulla on äänioikeus 9.6. Suomessa toimitettavissa europarlamenttivaaleissa”. Äänestyspaikaksi kerrottiin Helsingin keskustakirjasto Oodi. Samalla Espanjan viranomaisilta tuli kirje äänioikeudesta Espanjassa, oman kotipaikkakunnan koululla.
”Tästä voi tulla sotkuja”
– Ei näin ole ennen käynyt. Olen kauan sitten valinnut, että äänestän aina eurovaaleissa Espanjassa täkäläisiä ehdokkaita, Suvanne sanoo.
Asiaa ovat ihmetelleet muutkin, jotka tällä kertaa ovat saaneet virallisen vahvistuksen äänioikeudesta sekä Suomessa että Espanjassa. Joukossa on myös ainakin yksi nuori ensiäänestäjä, jolla on kaksoiskansalaisuus.
– Tästä voi tulla sotkuja, Suvanne epäilee. Entä jos käyttää Suomen äänioikeuden ennakkoäänestyksessä, niin onko Espanjan äänioikeus vaalipäivänä jäljellä?
Eurovaalien ennakkoäänestys Suomeen pidettiin 29.5.
– 1.6. Varsinainen vaalipäivä on Espanjassa sekä Suomessa 9.6.
Espanjan listat myöhässä
Kahteen maahan äänioikeuden saaneet ovat yleensä etukäteen Espanjassa ilmoittautuneet äänestäjiksi – joten täytyy etsiä vastausta Suomen päästä. Vaalipäällikkö Otto Palmu Digi- ja väestötietovirastosta myöntää, että viranomaisten välinen tiedonkulku on tällä kertaa ollut ”epäsynkassa”. Se tarkoittaa käytännössä, että rekisteritiedot Espanjasta myöhästyivät Suomen viranomaisten aikatauluista.
Palmu selittää, että ”Suomen äänestäjärekisterin on lakisääteisesti valmistuttava tiettynä päivänä, ja täysi-ikäisillä Suomen kansalaisilla pitää olla äänioikeus”. Ellei sillä hetkellä ole muuta tietoa äänestäjän valitsemasta äänestysmaasta, rekisteröityvät Suomen kansalaiset äänestäjiksi Suomeen.
Tiedot Espanjasta tulivat tällä kertaa siis myöhässä. Sitten, kun ajantasaiset äänestäjärekisterit Espanjasta saadaan, voidaan tiedottaa kirjeellä Espanjan äänestysmaakseen valinneille, että äänioikeus Suomessa ei ole voimassa, jos äänestää Espanjassa, Palmu lupaa.
– Kahdesti äänestäminen on joka tapauksessa laitonta, hän korostaa.
Äänestyspaikalla tarkistetaan aina henkilöllisyys. Jos on itse ilmoittautunut äänestäjäksi Espanjassa ja saanut siitä Espanjan viranomaisilta vahvistuksen, silloin ei ole äänioikeutta Suomen vaalissa – ei ennakkoon, eikä vaalipäivänä.
Teksti Jyrki Palo, kuva Toimitus
2024-06-04 09:05:03