Kuvassa on pinsa.

Pinsaa ja rentoa tunnelmaa

Los Bolichen junakadulla sijaitsevan Ravintola Levannon erikoisuus on pinsa, kevyempi ja ilmavampi versio perinteisestä pitsasta. Levanto on myös tapahtumapaikka, jonka Pinsa & Trivia -ilta on kerännyt vakiintuneen yleisönsä. Yrittäjä Mia Halonen kertoo panostavansa laatuun ja asiakaskokemukseen, eikä espanjalaisen byrokratian tuomat haasteet ole häntä pysäyttäneet.

Los Bolichen junakadulla Fuengirolan sydämessä sijaitseva Ravintola Levanto tuo palan Italiaa aurinkoiseen Espanjaan – suomalaisella twistillä. Ravintolan erikoisuus on pinsa, joka on perinteistä pitsaa kevyempi ja ilmavampi.

Aiemmin Mia Halonen työskenteli S-ryhmällä (SOK) markkinoinnin ja median hallinnon parissa. Fuengirola vei hänet mukanaan jo vuorotteluvapaan aikana, ja ystävien kannustamana hän päätti lopulta jäädä pysyvästi Espanjaan.
Suomalaisille tuttu ravintolakonsepti syntyi, kun hänen yhtiökumppanillaan oli aiemmin Levanto-nimisiä ravintoloita Kulosaaressa ja Oulussa. Levannon nimi tulee italialaisesta pikku kylästä, jossa aiemmat omistajat vierailivat. Keväällä 2024 Levanto avasi ovensa Espanjassa. Ennen sitä Halonen remontoi ravintolatilan miehensä avustuksella. Vain lattia ja katto jäivät – muuten tila sai kokonaan uuden ilmeen. Vuodenvaihteessa Halonen jäi ravintolan päävastuulliseksi vetäjäksi.

Kuva ravintolan sisällä
Ravintolan Halonen remontoi yhdessä miehensä kanssa.

Pinsa – ei pitseria

Levanto ei ole pitseria, vaan sen erikoisuus on pinsa. ”Pohja on se juttu”, Halonen korostaa. Pinsan pohja valmistetaan hapanjuureen, mikä tekee pohjasta erityisen rapean, ilmavan ja kevyemmän kuin perinteisessä pitsassa.

Moni asiakas tulee kokeilemaan pinsaa ensimmäistä kertaa – ja palaa pian uudelleen. Nimi herättää kiinnostuksen, mutta maku tekee vaikutuksen. Pinsa on saanut paljon kiitosta keveydestään, mielenkiintoisista täytevaihtoehdoistaan ja siitä, miten se eroaa edukseen tavanomaisesta pitsasta.

Levannon sloganina toimiikin ”Tämä ei ole pitsaa, vaan pala taivasta”. 

Kuvassa Mia ja jaettava pinza tarjoilualustalla.
Aurinkoinen Mia kertoo työssää palkitsevaa olevan: ”Ihmiset ja asiakkaat, sekä hyvä palaute.”.

Asiakkaiden toiveet ruokalistalla

Levannon menu on elänyt ja kehittynyt asiakkaiden toiveiden mukaan. Tällä hetkellä käytössä on jo viides ruokalista, joka on ollut voimassa kahden viikon ajan. Nyt listalle on vakiintunut parhaat pinsat ja asiakkaiden suosikit. Levannossa otetaan huomioon myös erityisruokavaliot. Listalta löytyy kasvispinsoja ja salaatteja. Myös pohja on mahdollista saada gluteenittomana.

Suosituin pinsa on ”Levanto Special”, joka sisältää italialaista tulista salamia ja Myrttisen valkosipulikurkkuja. Kyseinen pinsa on myös Mian suosikki. Uusin tulokas on tulinen valkosipulipinsa, jossa yhdistyvät valkosipuli-creme fraiche, hunaja ja parmesaani.

Raaka-aineista ei tingitä. ”Seisomme jokaisen raaka-aineen ja juoman takana”, Halonen kertoo. Mozzarellana käytetään aitoa Fiorde Latte -juustoa, ja viinit haetaan tukusta Málagasta. Mia valmistaa limoncellon itse tuoreista sitruunoista. Ravintolassa on tarjolla myös muutama jälkiruoka, kuten suosittu Beso de Levanto -pirtelö, joka tehdään herkullisesta Baileys-kermalikööristä.

Ravintola, jossa tapahtuu

Levanto ei ole pelkkä ruokapaikka, vaan siellä järjestetään torstai-iltaisin suosittu ”Pinsa & Trivia” -tapahtuma, jota vetää Olé Sanomissakin juttuja julkaissut Matti-Pekka Heikura. Trivia-iltaan kannattaakin varata pöytä etukäteen sen suosion takia.

Lisäksi Levannossa järjestetään myös yksityistilaisuuksia. Tila on mahdollista varata yksityiskäyttöön esimerkiksi syntymäpäiville tai valmistujaisjuhliin.

Paperityötä ja kärsivällisyyttä

Halonen myöntää, että yrittäminen Espanjassa eroaa Suomesta monin tavoin. ”Suomessa kaikki hoituu netissä, täällä taas tarvitaan lakimiehiä ja paljon paperitöitä.” Byrokratia on oma lukunsa, ja Halonen kertoo, että moni asia vaatii kärsivällisyyttä. Myös käytännön järjestelyt, kuten laskujen ja kuittien hallinta, ovat monimutkaisempia. Kaikki vie enemmän aikaa.

”Verkostoituminen on kaiken A ja O”, Halonen painottaa. Espanjassa yrittäjien välinen yhteisöllisyys on vahvaa, ja moni auttaa mielellään toisiaan. ”Olen saanut paljon apua muilta suomalaisilta yrittäjiltä täällä, ja nyt yritän itse auttaa uusia tulokkaita”, hän kertoo.

Kuvassa Ravintola Levannon ulkopuolelta, kuvassa näkyy Levannon menu.
Ravintolan ulkopuolella komeilee ravintolan ruokalista.


Kohtaamisia ja intohimoa ruokaan

Kun kysyimme Mialta, mikä tekee tästä työstä palkitsevaa, vastaa hän epäröimättä: ”Ihmiset ja asiakkaat, sekä hyvä palaute.” Levanto on saanut erinomaisia arvosteluja, sekä Tripadvisorissa että Googlessa, ja se on noussut Fuengirolan ravintolakartalle omaleimaisella konseptillaan. Ravintola on myös koiraystävällinen. Ulkopuolella on vesipiste koirille ja nelijalkaiset ystävät ovat tervetulleita sisätiloihinkin.

Käynti Levannossa on mukava kokemus. Aurinkoinen Mia, laadukas pinsa ja rento tunnelma tekevät Levannosta paikan, jossa haluaa vierailla yhä uudelleen. Fuengirolan kävijälle se tarjoaa mahdollisuuden nauttia laadukasta ruokaa ja samalla kokea suomalaista yrittäjähenkeä etelän lämmössä.

Teksti ja kuvat Ida Aalto, Sanni Arasmo, Matilda Mankinen, Ella Saajoranta

Artikkeli on julkaistu Olé Sanomat -lehdessä 426/2025. Voit lukea ilmaiseksi sekä tuoreita, että aiemmin ilmestyneitä Olé Sanomat -digilehtiä täällä.

Lue Olé-lehdellä työharjoittelussa olevan Matilda Mankisen kolumni täältä. Kolumnissaan Matilda kertoo matkastaan Fuengirolaan.

>