
Aurinkorannikon kiehtovat symbolit
Taiteen- ja symbolientutkija Liisa Väisänen avaa Aurinkorannikon symboleita. Vuosia Aurinkorannikolla asunut estetiikan tohtori tulkitsee niiden taustoja ja merkityksiä.
Aurinkorannikko on osa Andalusian itsehallintoaluetta, jolla on omat symbolinsa, kuten valkovihreä lippu ja vaakuna. Niiden lisäksi alueeseen yhdistyy monia symboleiksi muodostuneita epävirallisia asioita, kuvia ja tapoja. Niihin kuuluvat muun muassa rannat, kahdeksansakarainen tähti, kylmät keitot, härkätaistelu, biznaga-kukkakimppu ja boquerón-kala.
Biznaga
Erityisesti Málagan Vanhankaupungin kaduilla saattaa törmätä yhä iltaisin myyjiin, jotka kauppaavat biznagaksi kutsuttua taitavasti valmistettua jasmiinikukkakimppua. Biznaga-sana on kehittynyt arabiankielisestä ilmaisusta, joka merkitsee jumalan lahjaa.
Biznagan valmistaminen vaatii paljon aikaa ja suurta käsityötaitoa. Kiinnittämällä kukat sirosudenporkkanan kuivuneeseen runkoon saadaan aikaan voimakkaasti tuoksuva pallon muotoinen kukka-asetelma.
Biznagasta on tullut Costa del Solin symboli, ja niitä valmistetaan myös koruina ja posliiniesineinä matkamuistoksi. Málagan vuosittaisen filmijuhlien palkintopatsas on luonnollisesti kultainen biznaga.
Boquerón
Cenachero-kalakauppiaat myyvät tyypillisesti sardelleja. Sardellit ovat planktoneja syöviä sillikaloja, joita on vanhastaan kalastettu paljon Aurinkorannikon alueella. Se on niin suosittu kala, että Costa del Solin asukkaita kutsutaan esimerkiksi Sevillassa leikillisellä pilkkanimellä Boquerón.
Kylmät keitot
Arabit, jotka tulivat vielä Andalusiaakin kuumemmista paikoista, toivat mukanaan kylmät keitot. Ne nesteyttävät ja raikastavat kesän kuumuudessa. Keitot ovat kehittyneet kuuman ilmanalan ja samalla historiallisen arabivaiheen symboleiksi. Melkein jokaisella kylällä on oma tapansa tehdä kylmä keitto.
Kuuluin kylmistä keitoista lienee gazpacho, jota myydään ympäri Eurooppaa andalusialaisen keittiön tunnuksena. Córdoban alueilla on kylmästä keitosta leivällä sakeutettu versio nimeltään salmorejo.
Málagan maakunnassa syödään hyvin salmorejon kaltaista keittoa, jota kutsutaan nimellä porra. Málagassa syödään myös ajo blancoa, joka nimensä mukaisesti poikkeaa muista väriltään: se on valkeaa.
TEKSTI: Liisa Väisänen
KUVAT: Marco Peretto
Lue koko juttu tammikuun 2023 Olé-lehdestä, lehden löydät lehtiluukusta!
Voit tilata Olé-digilehden täältä!
Mistä löytää vehreitä ulkoilualueita kaupungin keskeltä? Lue Fuengirolan puistoista lisää täältä.